Jeg tror ikke jeg overdriver, når jeg siger, at weekenden har været grå og trist, lige kort afbrudt af en lille smule sol lørdag morgen. Efteråret er for alvor kommet, og det betyder ikke kun koldere temperaturer og regnvejr, men også en ændring i hvilke råvarer vi spiser. Personligt er jeg ret stor fan af det efteråret har at byde på, og ser frem til at skulle eksperimentere i køkkenet med blandt andet rødbede, kål, svampe, kastanjer, græskar, spinat og jordskokker. En anden fordel ved efteråret er, at vi nu kan skrue helt op for indendørs hygge og være sammen på en anden og faktisk lidt hyggeligere måde, end når solen står højt på himlen. Jeg føler i hvert fald man kan være mere nærværende i det selskab man er i. Derfor har jeg brugt weekendens triste gråvejr på at have gæster, og selvom jeg har stået mange timer i køkkenet, så giver en weekend spækket med god mad og dejligt selskab fra familie og veninder mig enorm meget energi, så selvom ugen er startet med (endnu mere) regn kan den bare komme an, for jeg er frisk, mættet og klar.

I søndags havde jeg inviteret et par veninder til middag, og efterårsmenuen bestod af laksebøffer, ovnbagt græskar, grønkålssalat med boghvede, mango og tahin, bolsjebede carpaccio og avokadocreme lavet på butterbeans og basilikum. Med andre ord, så generede det ikke os, at det var vådt udenfor.

Menuen er til 3 personer.

Jer der følger trofast med har vist efterhånden luret, at jeg er rigtig glad for farverig mad, og heldigvis har efterårets råvarer mange fine farver. Jeg elsker det udtryk et måltid kan give, ved at man leger med farver og anretning, og derfor samler jeg også på service i alle genrer. Jeg mikser gerne forskellige stilarter og former, og er så stor en samler, at der dårligt nok er plads til mig selv i køkkenet længere.

LAKSEBØFFER

  • 3 – 4 færøske laksebøffer fra din lokale fiskehandler
  • Lidt olivenolie og frisk citronsaft
  • Salt og peber
  • Ristede sesamkerner (kan udelades)

Bag ‘bøfferne’ i ovnen med lidt olivenolie, citronsaft og salt og peber ved 175 grader i små 16 – 18 minutter alt afhængig af størrelsen. Da alle de øvrige retter til menuen er kolde, behøver laksen ikke være varm når I spiser. Drys lidt ristede sesamkerner over stykkerne inden servering.

GRØNKÅLSSALAT MED BOGHVEDE, MANGO OG TAHIN

  • 1 pose grønkål med stængler
  • 1 moden mango
  • 1 dl. hele boghvedekerner
  • Tahindressing – opskriften er her

Start med at koge boghveden, så den kan nå at køle af. Til 1 dl. skal du bruge 1,5 dl. vand og lidt salt, som sammen skal småsimre i ca. 7 minutter og derefter trække i samme antal minutter. Boghvedekerner bliver lidt klistrede (ligesom ris), men de adskilles, når du blander dem i salaten. Riv grønkålen groft fra stænglerne og skyl grundigt inden du blander med tahindressing, mango og boghvede. Du må gerne være gavmild med både mango og dressing og krydr eventuelt efter med salt og peber.

BOLSJEBEDE CARPACCIO MED GEDEOST, CITRON OG PERSILLE

  • 4 – 5 mindre bolsjebeder (skrællet og vasket)
  • 1 håndfuld kruspersille
  • 1 håndfuld ristede græskarkerner
  • Lidt olivenolie
  • Saften fra 1/2 citron
  • En fast gedeost

Bolsjebederne rives tyndt på et mandolinjern og anrettes derefter på et fint fad eller en stor tallerken med de øvrige ingredienser. Hæld lidt olivenolie og citronsaft henover inden servering og krydr med salt og peber.

BAGT GRÆSKAR MED SPIDSKOMMEN

  • 1 lille Hokkaido græskar
  • 1 lille tsk. tørret spidskommen
  • Lidt olivenolie

Vask græskarret grundigt, fjern top og bund og skær det i ‘både’ i ca. 3 cm. tykkelse. Jeg både bruger og spiser også skrællen, men sørg da for, at græskarret er økologisk. Placer dem på en bageplade med bagepapir og vend med olivenolie og spidskommen. Krydr med salt og peber og bag i ovnen i ca. 15 – 20 minutter ved 175 grader. stik gerne i græskarret undervejs, så du kan vurdere hvornår det har fået nok.

AVOKADOCREME PÅ BUTTERBEANS

  • 1 dåse butterbeans
  • 1 avokado
  • 1/2 potte basilikum
  • 1 fed hvidløg
  • 3 spsk. olivenolie
  • Saften fra 1 citron
  • Lidt vand

Dræn bønnerne og kom dem i en minihakker eller foodprocessor, du kan også bruge en stavblender, og kør alle ingredienserne sammen i et par minutter indtil du har en luftig ensartet creme. Stil på køl indtil I skal spise.

PRIKKEN OVER I’ET

Vælg nogle fine skåle, fade og tallerkner og gør noget særligt ud af anretningen af dine salater. Server alle retter på samme tid, evt. med lidt lækkert brød til. Vi skulle ikke have vin (det var jo søndag), så i stedet drak vi vand med mynte og agurk og mine veninder havde et ret godt øje til kanden, som de synes var fin. Alt service er fra Ellos.dk.

Psst … Som noget helt nyt kan du hente indkøbslisten til hele menuen her i en printvenlig version 😉

 

(Sponsoreret af Ellos.dk)