Jeg har aldrig været god til at bage, men ikke desto mindre er jeg næsten gået hen og blevet afhængig af disse supernemme hjemmebagte fuldkornsboller. De kræver hverken æltning, et hav af ingredienser, eller lang hævetid, og smurt med peanutbutter udgør de den perfekte eftermiddagssnack. Grundopskriften har jeg lånt fra bogen ‘Den plantebaserede kost’, som i øvrigt er min bibel for tiden, og for at gøre dem søde har jeg tilføjet tørret morbær, vaniljepulver, kardemomme, kanel og knasende hasselnødder. De smager også godt med rosmarin, eller andre krydderurter, hvis de skal spises sammen med et måltid.

Ingredienser

  • 6,5 dl. lunken vand
  • 4 dl. finvalsede glutenfri havregryn
  • 6 dl. grahamsmel
  • 10 g frisk gær
  • 1 dl. hørfrøkerner
  • 1 dl. kerner (solsikke, græskar el. lign)
  • 1 dl. morbær (rosiner kan også bruges)
  • 1 dl. hakkede hasselnødder
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1/2 tsk. vaniljepulver
  • 1 knivspids salt

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 180 grader og bland alle ingredienser sammen i en skål. Konsistensen skal være som en tyk grød og dejen skal hæve i ca. 30 minutter under et klæde. Gør hænderne lidt våde, når du former bollerne, som skal ligge på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag bollerne i ovnen ved 180 grader i 25 min. De skal køle af før de spises.

Jeg tilsætter kun en lille smule salt, da jeg forsøger at minimere mit indtag af salt. Hvis du er vant til, at spise meget salt vil disse boller måske mangle salt i følge dine smagsløg, men det handler om tilvænning.

De fleste dage har jeg en bolle med peanutbutter og banan med på arbejde til at klare min eftermiddagssult.