Vidste du, at græskar er et bær, og ikke en grøntsag? Da jeg første gang hørte nogen sige det højt tænkte jeg no way, men når jeg tænker nærmere over det nu, er min tanke derimod ja selvfølgelig. Det vokser jo på en plante.
Græskar-bærret er sjovt nok verdens største bær, og kan blive helt op til 100 kg. tungt. Dog er de græskar du kan købe til at spise ikke så store. Jeg foretrækker hokkaido-græskarret og går altid efter dem, der er små eller mellemstore i størrelsen for at få dem med mest smag. Jeg kan også anbefale at lave mad med sorten butternut squash, som også er ud af græskar-familien. Prøv f.eks. min regnbue buddha bowl med butternut.

Græskar er fantastisk! Ikke bare smager det vanvittigt lækkert, det er spækket med gode sunde sager, er godt for vores fordøjelse og så kan det bruges i alt lige fra salater, kager, smoothies og supper.

Ved at spise græskar får du A-, B- og C-vitaminer, en del kalium, fordøjelsesstimulerende fibre og en stor mængde af B-vitaminet folat, som kroppen bruger ved celledeling. Især gravide, eller dem der ønsker at blive det, har godt at indtage en større mængde folat.

Her har jeg brugt hokkaido i en nem lun ret med tahindressing og karse. Jeg bruger retten som side dish til enten frokost eller middag, og den går godt til næsten alt.

Ingredienser

  • 1 økologisk hokkaido græskar
  • 5 fed hvidløg
  • 3 spsk. olivenolie
  • 2 store spsk. tahin
  • 3 spsk. æblecidereddike
  • 3 spsk. vand
  • 1 knivspids cayennepeber
  • 1 bakke karse
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Vask græskarret grundigt. Skær det over på midten og fjern kernerne og den bløde del af græskarkødet med en ske.
Skær græskarret ud i grove stykker og placer dem på en bageplade med bagepapir. Lad de 5 fed hvidløg blive i skrællen, knus dem og fordel dem sammen med græskarstykkerne. Hæld olivenolie over stykkerne og krydr med salt og peber. Bag dem i oven ved 180 grader i 30 – 40 minutter. Hold øje med dem undervejs, da tiden kan variere lidt fra ovn til ovn. Jeg foretrækker græskarret rimelig blødt.

Rør tahin, æblecidereddike og vand sammen i et glas. Dressingen skal være tyk og cremet, men nem at hælde over græskarret. Tilsæt evt. mere væske, hvis dressingen er for klistret. Smag til med cayennepeber, men pas på, for det er et stærkt krydderi.

Anret de bagte græskarstykker på et fad – de bagte hvidløg kan også sagtens spises – hæld tahindressingen over og top med klippet karse. Server græskarsalaten som en del af et måltid med andre salater og gerne med en hummus.

Velbekomme!

Sulten efter mere med græskar? Så prøv opskriften på min græskarsuppe med peanutbutter.