Før i tiden gik jeg aldrig i køkkenet for at bage, ikke fordi jeg ikke havde lyst, men simpelthen fordi jeg ikke kunne finde ud af det. Jeg mestrer det bestemt stadig ikke til perfektion, men et par enkelte gode bolleopskrifter er det heldigvis blevet til. På min ønskeliste står, at jeg skal lære at bage mange forskellige slags brød og boller, og starte min egen surdej, som jeg kan holde liv i. Det bliver et år 2018 projekt.

Opskriften på fuldkornsboller med morbær og hasselnødder er stadig et kæmpe hit blandt mine nærmeste, og jeg har næsten altid et par liggende i fryseren. De nye fuldkornsspinatboller minder lidt om dem, men de er ikke plantebaseret, da opskriften indeholder æg. Der er også brugt mere mel i spinatbollerne, som gør dem mere kompakte og giver struktur til bollerne. Har også kastet mig ud i, at benytte græskarkerne proteinmel, der er i familie med andre plantebaseret proteinkilder som pulver lavet på hørfrø eller solsikkekerner. Plantebaseret protein er ‘det nye’ indenfor proteinverdenen, og selvom jeg aldrig har frygtet ikke at få nok proteiner, så ønskede jeg alligevel at give græskarmelet en chance, ikke mindst for den flotte grønne farve, men ligeså meget grundet smag og konsistens. Har du ikke græskarkerne proteinmel, så brug blot en ekstra dl. fulkornsrismel i stedet. Jeg har justeret opskriften et par gange, og er nu endelig endt med et rigtig godt resultat. Håber du kan lide dem, ligeså godt som jeg kan.

Opskriften giver 10 mellemstore boller.

Ingredienser

 • 3, 5 dl. lunkent vand
 • 30 gram gær
 • 2 små æg (eller 1 stort)
 • 4 håndfulde frisk spinat
 • 2,5 dl. grovvalsede havregryn
 • 0,5 tsk. kardemomme
 • 0,5 tsk. bagepulver
 • 1 spsk. havsalt
 • 2 dl. blandede kerner (solsikke, hørfrø, græskar)
 • 1 spsk. agavesirup
 • 1/2 zucchini, groft revet
 • 2 dl. fuldkornsrismel
 • 1 dl. græskarkerneprotein (kan udelades, brug da i stedet ekstra fuldkornsrismel)
 • 6 dl. fuldkorns speltmel
 • 1 stor håndfuld valnødder

Fremgangsmåde

Hak den friske spinat helt fint i enten en minihakker eller foodprocessor. Rør derefter den hakkede spinat sammen med de øvrige ingredienser på nær mel og valnødder. Det er en god idé, at kramme den revet zucchini mellem hænderne, så det meste vand bliver trykket ud. Når du har en våd sammenhængende dej røres de forskellige typer mel i lidt af gangen, mens der røres. Du kan med fordel bruge en røremaskine, eller en foodprocessor med røreværktøj, da det ellers bliver en smule hårdt for armene. Slutresultatet skal gerne være en klistret kompakt grøn dej. Halver valnødderne groft og rør dem rundt i dejen. Form 10 mellemstore boller, som placeres på en bageplade beklædt med bagepapir, og drys dem på toppen med græskarkerner. Bag bollerne i en uopvarmet ovn på 200 grader i 20 minutter. Lad bollerne køle helt af før du servere dem.

Bollerne kan spises alle døgnets timer og går godt til både supper, salater eller som en sund morgenbolle med ost.

Psst … Husk og følg mig på @afoodaffair_bysteph, hvis du vil holdes opdateret på mine seneste opskrifter.