Da jeg var barn fik jeg altid serveret havregrød, hvis jeg var syg eller havde bøvl med maven, men havregrød kan med god samvittighed sagtens indgå som en del af din daglige kost. Havre er nemlig virkelig sundt, da det indeholder gode kulhydrater, en stribe mineraler og vitaminer, bl.a. B- og E-vitaminer, proteiner og hjertevenlige fedtsyrer, som er gode for kredsløbet, og så giver det maven noget godt at arbejde med. Med andre ord giver havre en god start på dagen. Jeg blander gerne mine gryn med andre gryn eller flager for at give grøden lidt struktur. Rug er rigtig godt at bruge, men du bør også prøve at komme enten hirse-, quinoa-, eller boghvedeflager i.

Med mavevenlig mener jeg, at jeg blander min grødblanding om aftenen, og lader den stå på komfuret natten over. Som mange andre kornsorter indeholder gryn et stof, der hedder fytinsyre, som har til formål at holde på mineralerne zink, jern, calcium og magnesium, hvilket kan blokere for kroppens optagelse af disse.Ved at lade grynene stå i vand natten over aktivets fytase, som er et hjælpestof, der kan nedbryde fytinsyren, så mineralerne frigøres og bliver tilgængelige for kroppen at optage. Du får derfor et langt større udbytte af dine gryn, og hjælper samtidig din fordøjelse, så den lettere kan arbejde med din havregrød. Før i tiden oplevede jeg tit, at blive ret oppustet, når jeg spiste grød om morgenen, men med dette simple trick kan jeg nu sige farvel til den gene. Gryn er ikke søde i smagen af sig selv, så jeg anbefaler du laver din havregrød med enten dadler, svesker eller abrikoser, for at give den sød rund smag. I den her version kom jeg en halv overmoden pære i, som jeg alligevel havde liggende.

Ingredienser

GRØD

  • 1 dl. glutenfri havregryn
  • 0,5 dl. boghvedegryn (kan også være hirse, quinoa, rug eller flere havregryn)
  • 3 dl. vand
  • 1 tsk. kanel
  • 1 spsk. hørfrøkerner
  • 1 dadel skåret i mindre stykker
  • En halv overmoden pære skåret i mindre stykker

TOPPINGS

  • 1 lille æble
  • 1 spsk. nøddesmør
  • 1 spsk. hakkede ristede hasselnødder

Fremgangsmåde

Om aftenen inden du går i seng blander du alle ingredienserne til grøden i en lille gryde med låg, som skal stå på komfuret, dog uden varme, natten over. Næste morgen tilsætter du en knivspids salt og varmer langsomt grøden op, indtil den begynder at sætte sig. Det kan være nødvendigt, at tilsætte lidt ekstra vand, hvis grynene har suget det meste. Hvis du har tid må du gerne lade den stå ved svag varme i et par minutter inden du kommer den i en skål og begynder at komme dine toppings på. Jeg kan godt lide, at spise den med æble, nøddesmør og lidt hakkede ristede hasselnødder eller mandler – det smager også godt med banan og kakaonibs.

Psst … Den smager naturligvis bedst, hvis den bliver serveret i sengen på en ellers lidt grå lørdag morgen. Selvfølgelig i følgeskab af en god kop kaffe.