Jeg har fået jord under neglene og frisk luft i kinderne den her weekend, for jeg har plantet intet mindre end koriander, dild, spinat, radiser, salat, timian, purløg og hestebønner i min helt egen køkkenhave. Med en lejlighed midt på Rådhuspladsen er der ikke meget grønt i sigte, så derfor var jeg hurtig, da jeg i sin tid fik mulighed for, at købe en 20 (24 faktisk, but who’s counting) kvadratmeter stor køkkenhave hos Aarstiderne i Humlebæk.

Konceptet er spændende og lærerigt, for som køkkenhave-ejer indgår du et større fællesskab med en masse andre grønt- og øko-entusiaster, for det er ikke kun din egen have, der skal dyrkes. Vi er inddelt i forskellige dyrkergrupper, som mødes et antal gange om måneden det næste halve år, hvor vi sammen har ansvaret for en meget større køkkenhave. De fire dyrkergrupper hedder kål, løg og blomster, sydamerika (squash, græskar, ananaskirsebær, majs mm.) og rødder (rodfrugter, kartofler, gulerødder mm.). Jeg er i kål-gruppen, hvor vi skal dyrke et hav af forskellige lækre kålsorter, som vi alle får glæde af at kunne tage med hjem i vores køkken. Igennem forløbet skal vi også mødes til fællesspisninger hos Aarstiderne, hvor vi skal lave mad med vores egne økologiske afgrøder. Det er med andre ord et projekt, jeg er super glad for, at være en del af.

Jeg har aldrig før kastet mig ud i, at dyrke mine egne grøntsager, men jeg har længe drømt om det. I min egen have skal jeg henover sommeren blandt andet forsøge mig med krydderurter, ærter, radiser, spinat, bønner, forskellige salater og forhåbentlig nogle rødder, som gulerødder og kartofler. Behøver jeg sige, at jeg glæder mig som et lille barn til, at kunne invitere min familie på sommermiddag med ingredienser fra egen have? Det er jo for vildt!

Alle kan købe sig ind i fællesskabet hos Aarstiderne og dermed få deres egen køkkenhave, men i år er de vist alle sammen udsolgt. Hvis du synes det lyder interessant kan du læse mere på siden ‘Vores Køkkenhave’ på Facebook, hvor der løbende kommer opdateringer fra haverne, samt info om hvordan du kan komme med. Jeg satser selv på, at gøre det til en forårstradition, så jeg håber vi ses i haverne til næste år. Om ikke andet vil jeg dele mine oplevelser her på A Food Affair de næste mange måneder, og forhåbentlig stolt kunne vise jer mine resultater. En køkkenhave kræver en del arbejde, så jeg vil minimum trække i gummistøvlerne en gang om ugen, så jeg kan vande, luge, så, plante og give kærlighed til min have. Allerede efter den her weekend, kan jeg fortælle, at det er en fantastisk form for meditation, også selvom det var en kold fornøjelse. Vi er vist flere, der glæder os til et varmt forår.

Psst … Husk og følg mig på @afoodaffair_bysteph, hvis du vil holdes opdateret på mine seneste opskrifter (eller bare se min hverdag i billeder).