Min foodprocessor bliver ivrigt brugt til at lave diverse grøntsags-dips og gerne i alle regnbuens farver. Jeg er fan af dips i stort set alle afskygninger, da de er geniale til enten et festligt snackbord, eller som lækker supplement til salater, fisk og endda kød. Netop grundet min forkærlighed for dips spurgte min veninde Mie, om jeg ville medbringe dips til hendes 30-års fødselsdag, som blev holdt i Hornbæk i bedste ’Garden-Party’-stil. De farverige dips blev serveret som en del af snackbordet og skulle spises sammen med danske gulerødder og radiser (med grøn top selvfølgelig) og crispy rugbrødschips, resterne kom på middagsbordet, som bød på grillet laks og forskellige salater.

Portionerne var ret store, men har herunder forkortet dem lidt ned, så de er mere hverdagsvenlige.

KIKÆRTE-FRI BLOMKÅLSHUMMUS

  • 1 stort blomkål
  • 3 – 4 fed hvidløg
  • 2 spsk. Tahin
  • 1 lille spsk. spidskommen
  • Saften fra 1 citron
  • Olivenolie, salt og peber

Fremgangsmåde

Bræk blomkålen i mindre stykker og placer det på en bageplade beklædt med bagepapir sammen med hvidløg og bag i ovnen med olivenolie i ca. 25 minutter ved 160 grader. Blomkål og hvidløg skal køle helt af inden du blander det med resten af ingredienserne i din foodprocessor, tilsæt gerne lidt olivenolie undervejs. Mix indtil du får en luftig og cremet konsistens og smag evt. til med lidt ekstra salt og peber.

RØDEBEDEHUMMUS

  • 5 rødbeder
  • 1 dåse kikærter
  • 2 spsk. Tahin
  • 1 lille spsk. spidskommen
  • 1 lille spsk. tørret koriander
  • 2 fed hvidløg
  • Saften fra 1 citron
  • Olivenolie, salt og peber

Fremgangsmåde

Skræl rødbederne og kog dem indtil de bliver helt bløde. Lad dem køle lidt af inden du blander dem med resten af ingredienserne i foodprocessoren. Tilsæt olivenolie og salt og peber undervejs, og mix indtil du får en cremet og blød konsistens. Hummusen får den flotteste farve!

GULERODSHUMMUS

  • 500 gram gulerødder
  • 1 dåse kikærter
  • 2 spsk. Tahin
  • 1 lille spsk. spidskommen
  • 2 fed hvidløg
  • 1 lille håndfuld paranødder
  • Saften fra 1 citron
  • Lidt frisk timian
  • Olivenolie, salt og peber

Fremgangsmåde

Skræl gulerødderne og bag dem i ovnen med olivenolie og timian i 30 – 40 minutter ved 160 grader, indtil de bliver helt bløde. Lad dem køle af inden du blander med resten af ingredienserne i foodprocessoren. Tilsæt olivenolie og salt og peber undervejs, og smag evt. til med lidt tørret chili, hvis du fortrækker en stærk og krydret smag. Det kan være nødvendigt at bruge en del olivenolie til den her hummus, for at undgå den bliver tør. Har du ikke paranødder kan du bruge en håndfuld mandler i stedet.

ÆRTEDIP

  • 1 pose frosne ærter
  • 2 fed hvidløg
  • Saften fra 1 citron
  • Ca. 0,75 ml. olivenolie
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Dæk de frosne ærter med kogende vand i et par minutter og skyl dem derefter med koldt vand, så de køler helt af. Blend ærterne med resten af ingredienserne i enten en blender eller en foodprocessor i et par minutter. Du kan også bruge en stavblender, men bemærk det giver dippen en mere grov konsistens.

BROCCOLIPESTO

  • 1 hoved broccoli
  • 1 bundt frisk basilikum (inkl. stilk)
  • 2 fed hvidløg
  • 2 håndfulde valnødder
  • Ca. 100 ml. olivenolie
  • Saften fra 1/2 citron
  • Lidt vand
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Smid alle ingredienser i en foodprocessor eller en kraftig blender og blend i et par minutter indtil alle ingredienser bliver helt knuste. Det kan være nødvendigt at tilsætte lidt ekstra vand og olivenolie undervejs for at opnå den rette konsistens. Har du ikke valnødder kan du bruge hasselnødder eller pinjekerner i stedet for. Dippen smager ikke som en ’normal’ pesto og er lidt bitter i smagen pga. broccolien, men det smager godt og egner sig særligt til laks eller dampede søde kartofler.

 

VIGTIGT for alle ovenstående dips er, at de skal nå at stå på køl i minimum et par timer inden de skal serveres. Du kan med fordel lave dem dagen før du skal bruge dem, på den måde når de også at trække bedre smag. De kan holde sig i køleskabet i en lufttæt beholder i op til 4 – 5 dage.

Og HUSK mottoet: ONLY DIP ONCE 😉