Jeg har lovet mig selv, at jeg vil eksperimentere med lune efterårs- og vintersupper de næste mange måneder. Det er en, synes jeg, fantastisk måde at spise og optager næring på. Og min krop og mave elsker det, og jeg bliver belønnet for, at min fordøjelse ikke skal på overarbejde, som når jeg spiser en stor mængde grønt. Rodfrugter er efterårets gave, set med mine øjne, og ikke kun smager de helt fantastisk og er super sunde, så er de også helt ideelle, at lave suppe med. Denne rodfrugtsuppe er med pastinakker fra min egen køkkenhave, knoldselleri, blomkål, porre og løg og tilsat en smule cayennepeber, for at give den lidt ekstra spice, som gør den endnu mere varm og krydret. Jeg foretrækker, at lave en stor portion, når jeg laver supper, så jeg har til dagen efter og til fryseren. Supper uden topping er kedelige, hvis du spørger mig, så derfor gør jeg gerne lidt ekstra ud af den. Her har jeg brugt pastinakchips, frisk persille fra køkkenhaven og ristede græskarkerner, men kun fantasien sætter grænser, så server lige nøjagtig hvad du har lyst til.

Opskriften giver en stor portion til 3 personer og lidt til fryseren.

Ingredienser

 • 7 pastinakker
 • 1/2 knoldselleri
 • 1/2 blomkål
 • 1 stort løg (eller to små)
 • 4 fed hvidløg
 • 1 porre (inkl. det grønne)
 • 1 spsk. kokosolie
 • 2 liter grøntsagsboullion
 • 1 tsk. spidskommen
 • 1/2 tsk. cayennepeber
 • 1 spsk. olivenolie
 • Salt og peber
 • 1 håndfuld ristede græskarkerner
 • Lidt friskhakket kruspersille

Fremgangsmåde

Vask pastinakkerne og skær 5 af dem i nogle chunky stykker, og gem 2 til dine chips. Skræl knoldsellerien og skær både den og det halve blomkål i store stykker ligesom pastinakkerne. Snit løg, hvidløg og porre og steg det af i en stor gryde med kokosolie. Når det har stegt en smule tilsætter du spidskommen og steger videre. Det skal stege i 8 – 10 minutter, indtil løgene er gyldne. Tag derefter løg/porre-blandingen af gryden og stil til side. Nu skal du koge pastinakker, blomkål og knoldselleri i grøntsagsboullionen sammen med de to laurbærblade, indtil grøntsagerne er helt møre, så de kan blendes. Kom rodfrugter, løg og den boullion du har kogt grøntsagerne i op i en blender og kør indtil du har en cremet ensartet suppe. Jeg blender over to omgange, da portionen er for stor til at blenderen kan klare det hele. Laurbærbladene skal du selvfølgelig fiske fra, og ikke blende med, dem kan du smide ud. Hæld nu suppen tilbage i gryden og smag til med salt, peber og cayennepeber. Hvis du synes suppen er for tyk kan du tilsætte mere boullion eller evt. lidt kogende vand. Det er jo smag og behag, hvor tyk den skal være.

Mens suppen står og trækker smag, kan du lave dine chips. Riv de to pastinakker fint på et mandolinjern, så du får nogle helt tynde skiver. Kom dem i en pose med lidt olivenolie, salt og peber og bland det godt sammen. Hæld skiverne ud på en bageplade med bagepapir og giv dem 15 – 18 minutter i ovnen ved 160 grader varmluft. Hold øje med dem undervejs, da det er forskellig fra ovn til ovn, hvor længe de skal have. De skal gerne være gyldne og sprøde, men selvfølgelig ikke sorte.

Server rodfrugtsuppen med hakket kruspersille, ristede græskarkerner og sprøde chips. Den smager især godt på en kold efterårsdag, og i godt selskab. Du kan med fordel serverer lidt groft brød til.

Velbekomme.