Det er første gang jeg kaster mig ud i at lave shakshouka, men bestemt ikke den sidste. Jeg er i forvejen rimelig stor tilhænger af retter med tomatsauce, og denne er derfor ingen undtagelse.

Shakshouka er en specialitet i det nordafrikanske og jødiske køkken og består primært af tomatsauce, pocherede æg, løg og krydderier. Dog kan du nemt freestyle og lave det med de ingredienser du vil, så længe du bruger æg, tomatsauce og gode smagsgivere.

Jeg serverede min første shakshouka som morgenmad, men kan fremover sagtens spise retten til både frokost og aften. Vi var sultne, så jeg serverede lidt kogt quinoa til, og næste gang vil jeg prøve at komme bønner i retten.

Opskriften er til 2 personer.

Ingredienser

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 rød peberfrugt
  • 8 små tomater
  • 300 ml. tomatsauce (eller 2 dåser hakkede tomater)
  • 1 spsk. olivenolie
  • 4 æg
  • 2 håndfulde frisk spinat, skyllet
  • 1/2 porre
  • 1 tsk. tørret oregano
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 spsk. spidskommen
  • 1 tsk. paprika
  • 1 stk. god gedeost
  • Ærteskud, frisk basilikum og timian

Fremgangsmåde

Hak løget fint og riv hvidløget på et rivejern. Skær peberfrugten i mindre tern, snit den halve porre i tynde ringe og halver de friske tomater. Varm en pande til middelvarme, og sørg for du har et låg, der matcher til. Svits løg, hvidløg og peberfrugt på panden i lidt olivenolie indtil løget er blevet gyldent. Tilsæt krydderierne og svits et par minutter endnu. Hæld tomatsaucen på panden og rør godt rundt. Smag til med salt og peber og evt. flere krydderier, hvis du vil have mere smag. Kom spinat, porre og friske tomater ned i saucen og lad det simre i lidt tid til spinaten er faldet sammen. Lav et lille hul i saucen og slå et æg ud i det, og gør det samme med alle fire æg. Lad nu din shakshouka simre under låg i små 10 minutter ved lav varme, indtil æggene har sat sig og hviden er blevet hvid og fast – blommerne må gerne være bløde ligesom et spejlæg.

Tag panden af varmen og drys med cremet gedeost, ærteskud, basilikum, timian, salt og peber. Server straks, gerne med lidt kogt quinoa til.

Velbekomme!