Alle jer, der følger mig på @afoodaffair_bysteph, kan næsten ikke have undgået at se, at jeg bruger de fleste af mine weekender i min køkkenhave, som ligger hos Aarstiderne i Humlebæk. Det er mit yndlingssted, og jeg elsker, at nusse rundt i min fine køkkenhave og købe skønne lækkerier med hjem fra Aarstidernes økologiske gårdbutik. For mig er det definitionen på en vaskeægte weekend, hvor jeg samler energi til ugen. Derfor bliver der tit gjort lidt ekstra ud af søndagsmiddagen, da jeg jo har kassevis af friske grøntsager med hjem. I søndags fik jeg høstet savoykål, gulerødder, pastinakker og majs og plukket store håndfulde mynte, timian og persille, som selvfølgelig skulle bruges i nogle skønne vegetariske efterårssalater. Tomater, porrer, citroner og gedeost købte jeg i gårdbutikken.

Opskriften herunder svarer til ca. 3 personer, men jeg laver altid ekstra, så jeg har til min madpakke dagen efter.

DET FIK VI

Lun quinoasalat med savoykål, porrer og majs

Pastinak- og gulerodsfritter

Tomatsalat med cremet gedeost og mynte

Vegansk persillepesto med valnødder

DET SKAL DU BRUGE

  • 1 bakke blandede tomater
  • 1/2 savoykål
  • 2 porrer
  • 2 majskolber (kogte)
  • 2 dl. sort quinoa
  • 5 pastinakker
  • 6 gulerødder
  • 1 stort bundt persille
  • 1 citron
  • 1 håndfuld valnødder
  • 1 fed hvidløg
  • 3 kviste timian
  • 1 lille håndfuld frisk mynte
  • 2 stykker cremet gedeost fra Tebstrup
  • Lidt god olivenolie

DET SKAL DU GØRE

Kog den sorte quinoa som anvist på pakken og stil til side. Vask persille og kom det i en minihakker sammen med saften fra 1/2 citron, valnødder, hvidløg, 50 ml. olivenolie og 3 spsk. vand. Kør indtil du får en cremet, men stadig grov pesto. Smag til med salt, peber og evt. mere citronsaft og stil pestoen på køl, indtil du skal bruge den.

Skræl pastinakkerne og vask dem sammen med gulerødderne, som gerne må beholde deres skræl på (gælder kun hvis de er økologiske), skær dem i lange stave og kom dem i en pose sammen med lidt olivenolie, salt, peber og timianblade og vend det godt rundt. Fordel stavene på en bageplade beklædt med bagepapir og tilbered fritterne i ovnen ved 180 grader i ca. 18 minutter – se gerne til dem undervejs, da det afhænger af både smag og behag og din ovn. Jeg kan godt lide, at fritterne stadig har lidt bid.

Fjern de yderste blade fra dit savoykål, halver og skyl det stykke du skal bruge, og skær det i mindre stykker og strimler. Læg det i bunden af en større gryde og tilsæt 100 ml. vand i bunden. Kom låg på gryden og damp kålen ved middelvarme i 12 – 15 minutter. Vask og snit porrerne og tilsæt i gryden efter 5 minutters tid. Det kan være nødvendigt, at tilsætte mere vand undervejs, så der hele tiden er lidt vand i bunden til at lave damp. Jeg smager først til med salt og peber til sidst.

Imens du damper kål og porrer, skæres majs af de to kogte kolber ved at skære forsigtigt med en kniv ned langs hele kolben. Bland quinoa, dampet kål og porrer, majs og lidt frisk citronsaft og anret salaten i en skål.

Halver de farvede tomater og anret med cremet gedeost, hakket mynte, en spsk. frisk citronsaft, lidt olivenolie og salt og peber.

Server fritter, lun quinoasalat, tomatsalat og persillepesto i skåle hver for sig, og lad selv dine gæster anrette deres tallerken. Velbekomme!